Гипсокартон

Гипсокартон

Видове гипсокартонГипсокартонът се дели на обикновен, водоустойчив и пожароустойчив. Всички видове гипсокартон са със стандартни размери - широчина - 1,2 м. и дължина от 2 м. и повече, като може да се предлага и с широчина 60 сантиметра, за по-удобен транспорт.

  • Обикновен гипсокартонОбикновеният гипсокартон се използва при изграждането на преградни стени, предстенни обшивки и окачени тавани. Означава се с GKB и е приет стандартен бял цвят на листовете хартия.
  • Водоустойчив гипсокартонПритежава всички свойства на обикновения гипсокартон, характерно за него е вложеният силикон в сърцевината, благодарение на който водоустойчивия гипсокартон не влошава своите експлоатационни характеристики при наличие на влага. Приетото означение е GKI, а цветът на листовете хартия е зелен. Подходящ е за помещения, с по-голяма влажност като бани и кухни.
  • Пожароустойчив гипсокартонИзползването на пожароустойчив гипсокартон покрива изискванията за противопожарна безопасност. Поради негоримостта на вложените в сърцевината фибри, неговото използване ограничава разпространението на огъня. Може да се познае по характерния за листовете хартия червен цвят, а приетото означение е GKF.